Vælg en side

På en god sommeraften er der ingenting, der måler sig med en komme sammen eller en decideret fest i haven. Derfor ligger det da også lige til højrebenet at holde sit bryllup i haven.

Hvis det kunne være en løsning for jer, så vil jeg lægge ud med 3 fordele og 3 ulemper ved et havebryllup:

Fordele

  • God tid til forberedelse og oprydning efter festen.
    I forhold til de fleste lokationer, man lejer sig ind, hvor man har begrænset med tid.
  • Forholdsvis billigt, jeg vil senere komme ind på budget, men f.eks. leje af et festtelt er billigere, end man skulle tro.
  • Personligt og hyggeligt, uanset om det er jeres have eller et familiemedlem, der lægger have til, så er det bare hyggeligt at feste i en have. Jeg har været til bryllupper i utallige, forskellige lokationer, og mange steder har lokalerne været direkte kedelige.

Ulemper

  • Vejret, det danske sommervejr er utilregneligt, men med et godt bryllupstelt med gulv er det intet problem.
  • Pres på toilet og køkken. Alt efter hvor gæster der kommer, og hvor mange toiletter I har, og størrelsen på køkkenet, så kan det være et problem. Der kommer tips til at løse dette senere!
  • Støj, hvordan er jeres forhold til naboerne? I min familie fester vi altid til 2-3 stykker på natten med dans og musik, og de unge holder som regel ud til senere. Advar nabolaget på forhånd, så er de fleste forstående og tolerante, eller inviter dem over til musik, og dans.

Kan vi blive viet i haven?

Et af de store spørgsmål folk stiller, er naturligvis om selve vielses ceremonien kan blive afholdt i haven, og ja, det er absolut muligt.

Kirkevielse i haven. Folkekirken har intet imod vielser afholdt udenfor kirken, men det er op til den enkelte præst at vurdere om det er en passende lokation.

Borgelig vielse i haven. Det er helt op til den enkelte kommune om de tilbyder vielser udenfor kommunekontoret, du er derfor nød til at henvende dig på vielseskontoret og spørge om mulighederne i din kommune.


Festtelt

Først og fremmest, medmindre du beder til vor herre om godt vejr, så har du brug for et bryllupstelt. Teltet skærmer for vind, og eventuelt regn, det kan også opvarmes, hvis det er en kølig sommeraften. En anden god ting ved et festtelt er, at det skaber en ramme om festen, så atmosfæren bliver mere intim.

Alt efter hvor stor din have er, og hvor mange gæster I har, så kan man få telte i forskellige størrelser og forme.
Almindelige telte fås fra 6 meter bredde til 18 meters bredde. Et lille telt på 6×6 meter kan let holde 30 personer, hvis man stuver folk lidt sammen, så er 36 personer, også muligt. 6×6 meter koster kun fra 1800 kr. i leje. Dertil kan du vælge at få levering og opsætning med i prisen, de fleste teltudlejningsfirmaer, leverer og sætter det op torsdag eller fredag og henter det igen mandag eller tirsdag.

Eksempel på priser for leje af festtelt:

6×6 m. Op til 36 personer, 1800 kr.
6×12 m. Op til 70 personer, 3300 kr.
12×9 m. Op til 108 personer, 6500 kr.

Alt efter hvor du bor, og hvilket telt og tilbehør du vælger, kan du få levering og opsætning med fra 1295 kroner.

Gulv er et godt tilvalg, det mindsker fugten i teltet, gør teltet flottere og er mere behageligt at gå og sidde på. Teltgulve kan vælges til fra 20 kr. kvm.

Scene til musik kan også vælges til hos de fleste teltudlejere.

Andet tilbehør, som borde og stole kan som regel også lejes hos teltudlejeren. 30 kr. for 4 personers bord og 10 kr. for en klapstol, men der findes også stofstole osv.

Mad

Jeg har skrevet et længere indlæg om mad til brylluppet, så det vil jeg ikke skrive meget om her, men her er nogle ideer.

Buffet, jeg syntes en buffet passer rigtig godt til en havefest, husk at beregne god plads til buffeten i teltet.

Sammenskudsgilde, lad gæsterne tage en ret eller andet med til festen, hvilket naturligvis bør koordineres.

Catering koster som fra 120 kr. pr. kuvert for 3 retters menu. Det bliver mere og mere populært at have buffet til bryllup, hvilket jeg er syntes er en god ide.

Pynt

Monstro ikke jeres have allerede har en del træer buske og blomster, det kan peppes op med guirlander, lamper, flag og andet. Selve teltet kan ligeledes pyntes op med samme, samt linninger.

Personale – Hvor mange har i brug for til at hjælpe?

Skal der være servering ved bordet, så kan en person der har prøvet det før håndtere ca. 16 gæster inden for rimelig tid. Er det en uerfaren, så er antallet af gæster der effektivt kan serveres for per person langt mindre.

Kører i med buffet, så kan 1 person per 20 gæster være nok, men der vil være nogen stress på til tider. Skal der også forestå opvask, så bør der være en person i køkkenet hele tiden til at arrangere maden, samt styre opvask, og så 1 til 20 gæster til servering.

Toiletter

Er I i kneb med toiletter, så kan et interimistisk pissoir til herrerne afhjælpe, vi vil ikke have de strinter over det hele. Et bræt med et stykke tagrende og hældning med en spand for enden, eller andet kan let skabes.

Et enkelt toilet kombineret med et pissoir kan sagtens klare 20 gæster, selv om kvinderne vil have nogen ventetid mellem måltiderne.