Vælg en side

Bliv klogere på de vigtigste bryllupsdage

Ægteskabet er en del af mange danskeres hverdagsliv. At være sammen med den samme partner til døden skiller, er vi mange, der har valgt. Omvendt så kan vi ofte glemme at fejre os selv som par. Den hektiske hverdag afføder stress og jag med arbejde og børn. Et ægteskab er dog en pagt mellem to mennesker, som skal plejes og fejres fra tid til anden. Bryllupsdage er en samling af traditioner for ægteskabet, som hjælper med at hylde vores partnerskab. Bryllupsdage er bl.a. kendt i form af sølv-, guld- og diamantbryllup. Dem kigger vi nærmere på her på siden.

Bryllupsdage i dagens Danmarkbryllupsdage - Sjovt billede af børn som gift

Bryllupsdagen er essentiel at fejre selv i moderne tider. Ægteskabet som institution er på tilbagetog i det digitale samfund. Skilsmisseraten er høj blandt danske par. At love et andet menneske troskab er blevet sværere. Det er bl.a. grundet, at vi ikke er så afhængige af hinanden med hensyn til økonomi som før i tiden. Mænd og kvinder har samme adgang til uddannelse og karriere. Det er ikke nødvendigt at finde sammen grundet praktiske behov i husstanden. Med andre ord er det blevet nemmere at gå fra vores partner i ulykke. Det gør bryllupsdagene særligt fantastiske at fejre i det moderne danske samfund. De er nemlig blevet sjældne.

Bliver ægteskabet moderne igen?

Ægteskaber fra den ældre generation har i højere grad været vidne til bryllupsdage. Særligt de store bryllupsdage i form af sølv- eller guldbryllup. Henholdsvis 25 og 50 års ægteskab mellem to mennesker. Guldbryllupper bliver sjældne blandt den nye generation ifølge statistikken. En ny trend kan dog blive iværksat, så ægteskabet igen kommer tilbage som et livslangt fænomen. At gå tilbage til de gamle traditioner, som modreaktion på det moderne datingmarked. En tid med kortere forhold mellem mennesker, da muligheder for at skifte ud er så stor.

Bryllupsdage er eventyrlige og særligt festlige for os, der har i sinde at fejre dem eller skal fejre den for andre. Der er ofte en række af gamle skikke og ritualer, som skal udføres på den givne dag. På denne side kan vi få genopfrisket de forskellige traditioner i forbindelse med kobber-, sølv-, guld- og diamantbryllup.

Hvad er kobberbryllup?

Den første store bryllupsdag er kobberbrylluppet. Her har parret været sammen i 12½ år – halvvejs til sølvbrylluppet ved de 25 år i ægteskab. Bryllupsdage findes med et utal af titler for hvert år, der går fra den oprindelige bryllupsdag. Det er bl.a. træ- og papirbryllup. Dage hvert år, som er forbeholdt ægteparret selv at fejre. En fejring indbyrdes, som traditionelt set ikke fejres med familie og venner. Kobberbryllup er den første fest for venner og familie – her findes et behov for manifestation for ægteskabet udadtil. Traditionen er så modsat ved at uddø herhjemme – begivenheden er særligt sjælden. I følgende kan du læse, om hvad traditionen indebærer.

Detaljer om kobberbryllup

Kobberbrylluppet er generelt meget uformelt og afslappet i sammenligning med de større begivenheder i form af sølv- og guldbryllup. Traditionen med kobberbryllup er en dansk opfindelse fra ca. år 1900. Et særligt sæt af regler, som er opfundet herhjemme med stærk relation til sølvbryllupstraditionen. Kobberbrylluppet hænger også særligt sammen med ritualerne for et almindeligt sølvbryllup. Dagen startes således med æresport, morgensang og kaffe på dørtrinnet. Tiden for, hvornår parret får besøg, svinger fra landsdel til landsdel. Det er f.eks. skik at vække parret om natten på deres bryllupsdag. Andre steder venter venner og familie med at synge til morgenstunden.

Halvvejs til sølvbryllup

Grunden til, at kobberbrylluppet har en stærk relation til sølvbrylluppet, ses også i ritualerne. Bryllupsdagen fejres præcis efter 12½ års ægteskab. Halvdelen af tiden til at parret kan fejre sølvbryllup. Flere ting gøres derfor halvt, som bl.a. at æresporten på hoveddøren kun er i halv højde eller bredde. Dagen er ligeledes også meget mere afslappet og uformel end traditionelt sølvbryllup. Det er langt fra de fleste par, der vælger at holde stor fest på denne dag. Kobberbrylluppet kan vælges til eller fra. Ofte vælger mange par at holde dagen for sig selv. Det er bl.a. grunden til, at traditionen er ved at forsvinde. Det er vigtigt at forventningsafstemme med familie og venner, inden de store forberedelser sættes i gang. Dagen kan tage mange former ud fra parrets eget valg, da den ikke er så bindende som de næste store i rækken.

Hvad er sølvbryllup?

At være gift i 25 år er et særligt fænomen. Et fænomen, som bliver mere sjælden for hvert årti herhjemme. I forhold til at par i gennemsnit holder i 9-10 år før skilsmisse, så er 25 års ægteskab meget specielt. Begivenheden bygger på gamle traditioner fra andre steder i Europa og er blevet en anerkendt skik på det af kontinentet. Traditionen med sølvbryllup menes at kunne dateres tilbage til 1800-tallet. En betydeligt ældre bryllupsdag end kobberbrylluppet. Sølvbryllup er den store fest i modsætning til kobberbrylluppet. Dagen for sølvbryllup er traditionelt set en anledning til at invitere familie og venner til stor fest.

Detaljer om sølvbryllup

Sølvbryllup er en fejring af de 25 år i ægteskab med sin samlever. Bryllupsdagen er typisk et heldagsarrangement med æresport, morgenmad, sang tidligt på dagen – stor fest om aftenen. Det er ofte et større selskab, der kommer anstigende om morgenen til morgensang og morgenmad. Her har sølvbrudeparret stillet maden parat til gæsterne. Omvendt så er det blevet sværere at få tilpasset de store strabadser med sølvbryllup ind i en travl hverdag. Det er derfor ofte set i moderne tider, at sølvbrylluppet kun manifesteres i form af fest og spisning i den efterfølgende weekend eller lign.

Festen ligner på mange måder den oprindelige bryllupsdag. Brudeparret sidder sammen ved bordet med den nærmeste samling af familie og venner omkring sig. Der holdes ofte taler til festen om aftenen for bryllupsdagen – gommen og bruden. Der danses ligeledes brudevals, som på den oprindelige bryllupsdag. En hel dag med fejringer, som på mange måder ligner den oprindelige bryllupsdag med sine traditioner. En særlig anledning til at fejre sit ægteskab.

Hvad er guldbryllup?

Guldbryllup er endnu mere sjælden end sølvbryllup i det moderne danske samfund. En bryllupsdag, hvor parret kan fejre deres 50 år sammen i ægteskabet. Det er fakta, at over halvdelen af ægteskaber på landsplan afsluttes i skilsmisse. At holde ud sammen igennem 50 år må derfor siges at være en bedrift uden lige set ud fra statistikken. Omvendt så viser statistikken i Danmark, at sandsynligheden for skilsmisse falder drastisk efter års ægteskab med samme partner. Vi har med andre ord en tendens til at holde ved hinanden, hvis vi har klaret et vist antal år. Guldbryllup er således inden for rækkevidde, hvis du og din partner har været gift i mange år.

Det traditionelle guldbryllup

Det klassiske guldbryllup kan ses som en naturlig forlængelse af sølvbrylluppet. Mange år er gået fra de 25 år til 50 år sammen i ægteskab. Her er bryllupsdagen blevet fejret privat uden venner og familie. Guldbrylluppet er derfor traditionelt set den anden store fejring af ægteskabet siden den oprindelige bryllupsdag. En stor del af de samme traditioner går igen fra den oprindelige bryllupsdag og sølvbryllupstraditionen.

Detaljer på dagen

Parret mødes ofte tidligt med deres venner og familie på dørtrinnet. Her vækkes guldbryllupsparret til sange som ”I østen stiger solen op” og ”Det er så yndigt at følges ad”. En gruppe af musikere kan med fordel hyres i denne situation til at øge stemningen ved sangen. Morgenmad og kaffe hos brudeparret efterfølgende i deres hjem. Dagen er ligesom sølvbryllup et fuldtidsarrangement, hvor en fest afholdes om aftenen. Her sidder brudeparret sammen med nærmeste familie og venner – på samme måde som på den oprindelige bryllupsdag. Parret danser brudevals til ære for dem selv og deres halvtreds år sammen med venner og familie som publikum.

Hvad er diamantbryllup?

Ægteskabets styrke og holdbarhed cementeres ved afholdelse af diamantbryllup. At parret har været gift i 60 år er en yderst sjælden og ophøjet begivenhed. Det er en svær milepæl at komme frem til som mennesker. Levealderen forhindrer ofte, at ægteparret kan leve så længe sammen. Der er dog flere tilfælde af det herhjemme hos de par, der fandt sammen efter 1950’erne. Omvendt så vil diamantbrylluppet være meget langt væk i fremtiden. Grundet at folk generelt bliver gift meget senere i deres levealder end førhen. Samtidig så er sandsynligheden for at blive skilt som sagt meget stor herhjemme.

Kongehuset sender sine hilsner

Dagen for diamantbryllup ligner de andre mærkedage i stor grad. Det handler om at fejre og genopfriske sin første bryllupsdag. En særlig begivenhed for parret til at fejre et helt menneskeliv sammen i medgang og modgang i fællesskab med venner og familie. At brudepar bliver sammen i så mange år er ligeledes en præstation med en vis prestige. Kongehuset sender bl.a. en hilsen i forbindelse med dagen. Et brev med lykønskninger til brudeparret fra selveste regenten. En detalje, som gør dagen særligt anderledes fra både sølv- og guldbryllup.

Dagen fejres som de andre vigtige mærkedage, som vi kort har præsenteret her på siden. Ægteparret vækkes om morgenen med æresport på døren. Familie og venner synger de velkendte sange til diamantparret. Herefter ser man typisk, at de fremmødte inviteres indenfor i privaten til morgenmad og kaffe. Her er der åbent hus, hvor diamantparret kan lykønskes af bekendte. Dagen sluttes oftest af med en fest om aftenen. Her genoplives de gamle ritualer ved bryllupsdagen i form af bl.a. brudevals. Parret sidder sammen ved højbordet omgivet af de nærmeste, som ved deres oprindelige bryllup. Festen holdes ofte i weekender før eller efter selve bryllupsdagen. En praktisk løsning på at alle inviterede har mulighed for at komme

Traditionerne lever videre i form af bryllupsdage. Det er på trods af, at ægteskab som institution er på vej tilbage i popularitet. Traditionerne på bryllupsdage som sølv-, guld- og diamantbryllup kan måske være med til at få traditionen på mode igen i det moderne samfund. Det lange ægteskab uden skilsmisse.

Her er listen over alle bryllupsdagene

Antal år Navn
0 Bryllup
1 Papirbryllup
2 Bomuldsbryllup
3 Læderbryllup
4 Blomsterbryllup eller hyacintbryllup
5 Træbryllup
6 Sukkerbryllup
7 Uldbryllup
8 Bronzebryllup
9 Pilbryllup eller Stråbryllup
10 Tinbryllup
11 Stålbryllup eller Ravbryllup
12 Silkebryllup
12½ Kobberbryllup
13 Kniplingsbryllup
14 Elfenbensbryllup
15 Krystalbryllup
16 Månebryllup
17 Ametystbryllup
18 Margueritbryllup
19 Granatbryllup
20 Porcelænsbryllup
21 Turkisbryllup
22 Alliancebryllup
23 Tulipanbryllup
24 Karatbryllup
25 Sølvbryllup
30 Perlebryllup
35 Koralbryllup
40 Rubinbryllup
45 Safirbryllup
50 Guldbryllup
55 Smaragdbryllup
60 Diamantbryllup
65 Krondiamantbryllup
70 Jernbryllup
75 Atombryllup eller kronjuvelbryllup
80 Egebryllup
90 Granitbryllup